25,4 млн. лева повече приходи са постъпили в бюджета  на

...
25,4 млн. лева повече приходи са постъпили в бюджета  на
Коментари Харесай

Повече от 25 милиона приходи са постъпили в бюджета на Община Варна за тази година

 25,4 млн. лв. повече доходи са постъпили в бюджета  на Община Варна за първото шестмесечие на 2021 година в съпоставяне със същия интервал на миналата година. Ръстът се дължи на получените дотации от страната и по-добрата събираемост на приходите с локален темперамент. Това сочи докладът за осъществяването на общинския бюджет за интервала 1 януари – 30 юни 2021 година, който беше прегледан на днешното съвещание на ПК " Финанси и бюджет “.

Зам.-кметът по финансовите въпроси Пейчо Пейчев чака преизпълнение на приходите в хазната. " Всичко, което е заложено, ще бъде изпълнено, даже преизпълнено “, съобщи Пейчев пред съветниците.

Първоначалният бюджет на общината за 2021 година, признат от Общинския съвет, бе в размер на 488 млн. лв.. Уточненият проект към 30 юни възлиза на 505,4 млн. лв. в резултат на корекции във взаимоотношенията на общината с централния бюджет и получени прехвърляния от отрасловите министерства.

Отчетът на приходите към края на първото полугодие е в размер на 166,2 млн. лв., само че действително получените приходи възлизат на 252,7 млн. лв., включващи наличните средства, отразени с негативен знак (-86,5 млн. лева) за балансиране на приходната и разходната част на бюджета. Тази сума съставлява 50% осъществяване на разяснения проект и 51,78% от първичния за годината проект.

Отчетът на приходите за локални действия е в размер на близо 72,3 млн. лв., а действително получените приходи са близо 120 млн. лв.. Те съставляват 42% от разяснения проект и 43% изпълнение от заложените 279,1 млн. лв. за 2021 година

При планувани за годината близо 87 млн. лв. имуществени и други налози докладът към 30.06.2021 година е в размер на близо 57 млн. лв. – има 66% осъществяване от годишния проект. Спрямо същия интервал на предходната година са събрани с 8 млн. лв. повече, т.е. осъществяването е 116% по отношение на постъпленията за мината година. Това се дължи главно на налога върху недвижимите парцели, при който са събрани 4,3 млн. лв. повече. Събираемостта на налога за придобиване на имущество по възмезден метод е скочила с 2,2 млн. лв. по отношение на предходната година, а на налога върху транспортните средства – с 1,6 млн. лв.. Макар и единствено с 22 хиляди лв., понижение бележат само приходите от туристически налог, защото туризмът бе един от най-засегнатите браншове от COVID кризата, сочи още докладът.

През първото полугодие на 2021 година в хазната са влезнали общо 41,5 млн. лв. локални неданъчни доходи, като нарастването е с 9,6 млн. лв. по отношение на същия интервал на миналата година. Основен дял в регистрираните неданъчни доходи за първите шест месеца заемат таксите. При планувани 39,6 млн. лв. в локалната хазна са постъпили 28,1 млн. лв., което е 71% от годишния проект. Приходите са с 4,1 млн. лв. повече от събраните за същия интервал на 2020 година, което е също едно доста положително осъществяване.

При разноските максимален е относителният проект за функционалност " Образование “ – 43%, и за функционалност " БКС – Инженерна инфраструктура “ – 18%. Отчетът на разноските за обучение към 30.06.2021 година е 71,4 млн. лв., т.е. с 9,7 млн. лв. повече по отношение на предходната година.

Капиталова стратегия за първото шестмесечие възлиза на близо 17,5 млн. лева, от които 4,8 млн. лв. са изразходвани за създаване, ремонт и поддържане на уличната мрежа и 1,8 млн. лв. за благоустрояване на междублокови пространства в регион " Владислав Варненчик “. Към 30 юни 2021 по оперативни стратегии, финансирани с евросредства, са регистрирани финансови разноски в размер на 5 млн. лв..

Българската организация за кредитен рейтинг през май тази година удостовери кредитния рейтинг на общината. Той остава BBB със постоянна вероятност и е еднакъв на този на страната. В направената от БАКР финансова прогноза за интервала 2021-2023 година се показва, че община Варна ще продължи устойчивото си развиване след сериозната за целия свят 2020 година Според организацията общината " ще осъществя позитивен действен резултат, както и позитивен свободен паричен поток през целия планиран интервал, което показва доста добра платежоспособност в кратковременен и средносрочен проект “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР